دعوای اعتراض ثالث چیست؟؟
زمانی که قاضی رأی خود را صادر میکند، این رأی فقط بر خواهان و خوانده تاثیرگذار بوده و در مورد وضعیت افراد دیگر تاثیرگذار نیست و به همین دلیل تنها خواهان و خوانده میتوانند نسبت به رأی قاضی معترض باشند.
اما اگر رأی صادره به حقوق اشخاص دیگری غیر از طرفین دعوا خللی وارد آورد و آن اشخاص از رأی صادره زیان ببینند، می توانند به رأی صادره اعتراض کنند. طرح چنین دعوایی در دادگاه، دعوای اعتراض ثالث خواهد بود.
بر اساس ماده ۴۱۸ قانون آیین دادرسی مدنی، هرگونه رای صادره از دادگاه های عمومی، انقلاب و تجدیدنظر قابل اعتراض توسط شخص ثالث است، این طریقه شکایت، تنها روشی است که اشخاص ثالث می توانند به حکم دادگاه اعتراض کنند، لذا اشخاص ثالث، یعنی شخصی که جزء طرفین دعوا نیست، نمی تواند از سایر روش های اعتراض به حکم دادگاه یعنی واخواهی، تجدیدنظر، فرجام خواهی و اعاده دادرسی اقدام به اعتراض نسبت به حکم دادگاه کند.
براساس قانون آیین دادرسی مدنی ، دعوای اعتراض ثالث به دو قسم اصلی و طاری تقسیم می شود.
شرایط زیر برای طرح دعوای اعتراض ثالث لازم است:
۱- معترض باید در دعوای اعتراض ثالث ذینفع باشد. یعنی در صورتی که رأی مطابق خواسته او صادر شود، از رأی صادره منتفع شود.
۲- شخص در صورتی می تواند دعوای اعتراض ثالث اقامه کند که خود یا نماینده اش یا کسی که وی قائم مقام (مورث یا منتقل) اوست، در دادرسی منتهی به صدور رأی به عنوان اصحاب دعوا دخالت نداشته باشد.
۳- نسبت به هرگونه رأی اعم از حکم و قرار امکانپذیراست.
۴- در مورد آرای قطعی و غیر قطعی امکانپذیر است.
۵- در خصوص آرای حضوری و غیابی امکانپذیر است.
۶- به آرای صادره از مراجع بدوی در صورتی اعتراض ثالث امکانپذیر است که از آن تجدیدنظر خواهی نشده باشد.
۷- در صورتی که رأیی در مرجع تجدیدنظر در جریان رسیدگی باشد و شخصی رأی صادره را مخل حقوق خود بداند، به عنوان وارد ثالث میتواند وارد دعوا شود.
۸- اگر رأیی در مرجع فرجام در جریان رسیدگی باشد، دادخواست اعتراض ثالث باید به دیوان عالی کشور تقدیم شود.
۹- طرفین دعوای اعتراض ثالث ، محکوم له و محکوم علیه رأی مورد اعتراض میباشند.
۱۰- در اعتراض ثالث ، امکان ورود ثالث، جلب ثالث و دعوای متقابل وجود ندارد.
مهلت اعتراض ثالث
دعوای اعتراض ثالث یکی از طرق فوق العاده شکایت به رأی است. در قانون برای اعتراض ثالث، مهلتی تعیین نشده است. با این حال براساس قانون آیین دادرسی مدنی اعتراض شخص ثالث قبل از اجرای حکم مورد اعتراض، قابل طرح است و بعد از اجرای آن، در صورتی میتوان اعتراض نمود، که ثابت شود حقوقی که اساس و مأخذ اعتراض است، به جهتی از جهات قانونی ساقط نشده باشد.