تهران - میدان دریاچه - بلوار جوزانی شرقی - کوچه نقیب زاده - برج آرتمیس تی۲ شرقی - طبقه ۱۶ - واحد 3

شماره ثبت : 15352
تاریخ تاسیس موسسه : 1382

رجوع از هبه چیست؟

رجوع از هبه چیست

رجوع از هبه چیست؟

عقود در قانون مدنی، دارای انواع متعددی می باشد، که عقد بیع، اجاره، صلح، مزارعه، مساقات و جعاله، نمونه هایی از هستند. یکی از عقود مطرح شده در قانون مدنی، عقد هبه است.

ماده ۷۹۵ قانون مدنی به تعریف عقد هبه پرداخته است: هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجاناً به کس دیگری تملیک می کند، پس به صورت عامیانه تر هبه به این معنا است که شخصی، مالی را به صورت رایگان به دیگری تملیک کند.

هبه” در لغت به معنای بخشش است و هبه كننده را “واهب” و هبه گيرنده را “متهب” می نامند.

عقد هبه همان است که در عرف افراد آن را هدیه می نامند. هبه زمانی به طور صحیح منعقد می شود که مال موهوبه به تصرف هبه گیرنده درآید. اصولاً به موجب قانون، عقد هبه نوعی عقدی جایز است و این بدین معنی است که هر یک از طرفین آن، یعنی چه شخصی که مالی را هبه داده است (واهب) و چه شخصی که مالی را به عنوان هبه گرفته است (متهب) می توانند هر زمان که مایل باشند، عقد هبه را فسخ نمایند و یا به عبارتی رجوع از هبه کرده و آن را بر هم زنند.

رجوع از هبه، به معنای بر هم زدن یک طرفه عقد هبه، از سوی واهب یا هبه کننده است، که ماهيت “فسخ دارد و آثار فسخ عقد بر آن مترتب مي شود.

پس از آن كه مالی را طی یک قرارداد رسمی و به صورت رايگان به شخص ديگری واگذار نموديد، اصطلاحا گفته می شود كه مال مذكور “هبه” گرديده است، البته مي توانيد مجددا آن را به مالكيت خود بازگردانيد، مشروط به اين كه مال مذكور را به والدين و يا اولاد خود هبه ننموده باشيد، در برابر هبه مال يا كاری برای شما انجام نشده باشد، و آخر اين كه مالی كه هبه كرده ايد، به فرد ديگری منتقل نشده باشد.

موارد عدم امکان رجوع از هبه

مانند هر اصل دیگری هبه نیز استثنائاتی دارد که ماده ۸۰۳ قانون مدنی و مواد دیگری از همین قانون به بیان این استثنائات پرداخته است:

۱- در صورتی که متهب پدر یا مادر یا اولاد واهب باشد.

۲- در صورتی که هبه معوض بوده و عوض هم داده شده باشد.

۳- در صورتی که عین موهوبه از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود خواه قهراً مثل اینکه عین موهوبه برهن داده شود.

۴- در صورتی که در عین موهوبه تغییری حاصل شود.

۵- بعد از فوت واهب یا متهب رجوع ممکن نیست. (ماده ۸۰۵ قانون مدنی)

۶- هر گاه داین طلب خود را به مدیون ببخشد حق رجوع ندارد. (ماده ۸۰۶ قانون مدنی)

۷- اگر کسی مالی را به عنوان صدقه به دیگری بدهد حق رجوع ندارد. (ماده۸۰۷ قانون مدنی)

مطالب اخیر