نیم عشر دولتی چیست و چقدر است؟؟
در دادگاه های دعاوی حقوقی مبلغی اضافه تر بابت مبلغ خواسته از شما گرفته می شود. که بابت صدور حکم اجراییه می باشد. در اصطلاح دولتی به آن نیم عشر گفته می شود، نیم عشر با هزینه دادرسی متفاوت می باشد هزینه دادرسی هزینه میباشد که بابت رسیدگی به پرونده پرداخت می شود.
نیم عشر خود شامل دو دسته می باشد:
۱- نیم عشر اجرایی: کسی که در پرونده مربوطه محکوم شده است، همان محکوم علیه نام دارد باید هزینه نیم عشر را بپردازد که همان هزینه حق الاجرا می باشد.
اگر محکوم علیه تا ظرف ده روز بعد از صادر شدن حکم اجراییه، بتواند بدهی خود را بپردازد و یا بتواند با طرف مقابل خود سازش کند، در این صورت است که از پرداخت نیم عشر اجرایی معاف میشود.
۲- نیم عشر دولتی: نیم عشر دولتی معمولاً مربوط به مهریه می گردد و زوجه باید در همان ابتدا یک بیستم از مبلغ مهریه خود را ببه نرخ روز، بابت نیم عشر دولتی و یا همان هزینه صدور اجراییه بپردازد.
در صورتی که زوجه توان پرداخت مبلغ مورد محاسبه را نداشته باشد، می تواند با معرفی دو شاهد اقدام به ارائه دادخواست اعسار از پرداخت آن را بنماید، در این زمینه تشخیص اینکه آیا این شخص توانایی پرداخت هزینه نیم عشر دولتی را دارد یا خیر با دادگاه می باشد، که در صورت پذیرش اعسار زوجه از سوی دادگاه، این امکان برای زوجه فراهم می شود که این مبلغ را به حساب دولت واریز نکرده و پس از اینکه حکم پرونده وی قطعی شد و مهریه توسط زوج پرداخت گردید، دادگاه این مبلغ را از زوج دریافت خواهد کرد.
باید به این موضوع دقت داشت که برای نپرداختن نیم عشر دولتی توسط زوج حکم جلب صادر نمی گردد. در اجراییه قید شده است که اگر ۳ سال بعد از صدور قطعی اجراییه مشخص گردد که زوج توانایی پرداخت بدهی خود را داشته است ولی از پرداختن آن سرباز زده است و یا اینکه اموال خود را پنهان کرده باشد به حبس محکوم می گردد.
ازم به ذکر است که برای پرداخت نیم عشر دولتی بر اساس قیمتی که سکه در همان روز دارد محاسبه می گردد.
نیم عشر دولتی را میتوان به صورت قسطی پرداخت کرد و آن را تقسیط کرد. مخصوصا برای خانم هایی که باید بابت پرداخت مهریه غالباً رقم سنگینی را باید پرداخت کنند.
بنابراین بر اساس دادخواست اعساری که زوجه میدهد و میتواند با آوردن دو شاهد آن را اثبات کند بنابراین هزینه نیم عشر دولتی به صورت قسطی همانطور که مهریه به صورت اقساط پرداخت میشود مبلغ نیم عشر دولتی هم به آن اضافه می گردد که زوج باید آن را پرداخت کند.
بعد از اینکه در خصوص این پرونده حکم به صورت قطعی صادر شد و مقدار پرداخت نیم عشر هم مشخص گردید اگر طرفین با یکدیگر بعد از حکم قطعی سازش کنند در این صورت پرداخت نیم عشر دولتی به صورت نیم بها خواهد بود اگر طرف مقابل توانایی پرداخت نیم عشر را نداشته باشد دادگاه اقدام میکند و اموال او را توقیف می کند و یا حساب او را توقیف می کند.
بنابراین همانطور که مشاهده کردید، آن چیزی که از نیم عشر بیشتر سر زبان هاست، نیم عشر دولتی مربوط به مهریه است که زوجه که مهریه متعلق به او می باشد، باید مبلغ یک بیستم آن را به دولت بپردازد.