آیا دریافت طلب بدون مدرک ممکن است؟
اصولا زمانی که شخصی از دیگری طلبکار می شود، رسید یا مدرکی از وی دریافت می کند.
اما گاها به دلیل اعتمادی که بین طرفین وجود دارد مثلا به دلیل نسبت خویشاوندی و یا دوستی و… سند و مدرکی رد و بدل نمی شود و بنابر قول شفاهی بین طرفین قرار می شود شخص طلبش را پرداخت نماید.
حال در صورتیکه در موعد مقرر بدهکار از پرداخت بدهی خود امتناع ورزد، مسئله ای که مطرح می شود اینست که شخص طلبکار چگونه می تواند طلب خود را در دادگاه اثبات و مطالبه نماید.
در صورتی که شما از شخصی طلبی دارید ولی هیچگونه مدرکی از او در دست ندارید، می توانید از راهکارهای قانونی زیر استفاده نمایید تا طلب خود را اثبات و مطالبه نمایید:
۱- اقرار شخص بدهکار: آسان ترین راه ممکن برای اثبات داشتن طلب از یک شخص، اقرار شفاهی یا کتبی بدهکار می باشد. در صورتیکه شخص، نزد قاضی اقرار نماید که به دیگری بدهکار می باشد، به راحتی می توان از وی طلب را مطالبه کرد، البته ممکن است سوال شود اگر اقرار شخص از طریق ضبط مکالمه تلفنی و یا در فیلم و .. باشد نیز به همان میزان سندیت دارد؟
در این خصوص باید گفت خیر، اقرار حضوری و مستقیم نزد قاضی بسیار محکمه پسند تر است از اقرار در فیلم یا مکالمه تلفنی و این موارد می توانند تنها نشانه ای باشند برای قاضی مبنی بر وجود طلب که در صورت وجود سایر دلایل قاضی به مدیون بودن بدهکار، یقین پیدا کند.
۲- ارسال اظهارنامه توسط شاکی برای بدهکار: یکی دیگر از راه های ثابت کردن و مطالبه طلب برای شخصی که مدعی طلب می باشد، ارسال اظهارنامه است، که در این حالت، شخص بدهکار می تواند در برابر این اظهار نامه واکنش نشان دهد و یا از کلماتی استفاده نماید که نشان از اقرار او باشد و یا به صورت واضح اقدام به اقرار درباره ی واقعیت ماجرا نماید.
مثلا ممکن است، فرد مدعی حق با ارسال اظهارنامه و به کار بردن عباراتی مانند اینکه بدهکار از پرداخت بدهی خود خودداری کرده زیرا توانایی پرداخت آن را نداشته، نشانه ای برای پاسخ اظهار نامه و قاضی باشد که حق با طلبکار است و فرد بدهکار توانایی پرداخت طلب خود را ندارد و این اقرار به ناتوانی فرد در پرداخت مال یا قرض به نوعی اقرار محسوب می شود و به نفع شخص مدعی حق قابل استناد است.
۳- شهادت شهود: شما می توانید برای اثبات طلب خود در صورتی که شاهدی دارید، در دادگاه حاضر نمایید، تا با شهادت آن ها مدیون بودن بدهکار اثبات شود و البته شاهدان میبایست واجد شرایط شهادت دادن باشند از جمله عقل و بلوغ و ایمان و عدالت و نداشتن نفع شخصی در دعوا و …
۴- ادای سوگند: در صورتی که از طریق راه های دیگر نتوانستید، طلب خود را اثبات نمایید، می توانید از دادگاه درخواست نمایید که جلسه ای را ترتیب دهد برای ادای سوگند. که در این جلسه شاکی باید بر طلبکار بودن خود از شخص قسم بخورد و مدیون نیز بر عدم بدهی خود.
لازم به ذکر است که یکی از شیوه های طلب استفاده از اماره برای اثبات طلب خود است، اماره، نشانه هایی می باشد که در کنار سایر دلایل می تواند، در قاضی علم و یقین حاصل نماید، ولی به تنهایی نمی توانند برای اثبات ادعا مورد استفاده قرار گیرد. یکی از موارد آن که در بخش های قبل نیز به آن اشاره شد، استفاده از فیلم و عکس و یا پیام هایی می باشد که نشان دهنده وجود طلب می باشند و ممکن است موجب یقین قاضی شوند.
برای اینکه بتوانید طلب خود را وصول کنید در صورتیکه به یکی از موارد بالا را یعنی شهادت، اقرار، اظهارنامه و سوگند و اماره می توانید استناد کنید به سه صورت میتوان عمل کرد.
که این سه صورت به شرح زیر است:
۱- ارزش ریالی طلب خود را دقیق محاسبه کنید. اگر طلب شما پول نیست بلکه جنس یا کالایی می باشد ارزش آن را محاسبه کنید.
۲- اگر ارزش طلب شما کمتر بیست میلیون تومان است به شورای حل اختلاف و اگر بیشتر از آن است به دادگاه باید مراجعه نمایید. البته قبل از آن بهتر است به دفتر خدمات قضایی مراجعه کنید و در آنجا شکایت خود را ثبت نمایید.
۳- یک دادخواست باید تنظیم کنید که برای اینکار می توانید از وکیل کمک بگیرید. در ادامه جهت آشنایی شما با نحوه نوشتن دادخواست در این زمینه یک نمونه متن دادخواست مطالبه طلب بدون مدرک ارسال می نماییم.