غالبا می دانیم که برای حل اختلافات باید به دادگاه مراجعه کنیم، اما مطابق قانون در مواردی که سند دعوا سند رسمی است، فرد می تواند از طرق اجرای ثبت اسناد پیگیر حق خود شود.
سند رسمی این قدرت اجرایی را دارد که بدون مراجعه به دادگاه، از طریق خود ثبت اسناد اقدام به مطالبه حق کرد. البته هر سند رسمی این قدرت را ندارد بلکه مطابق قانون اسناد رسمی راجع به تعهدات و معاملات املاک این قدرت اجرایی را دارند، که بدون مراجعه به دادگاه پیگیری شوند.
قانون روابط موجر و مستاجر سال ۷۶ نیز این مزیت را به موجر داده است، که اگر سند رسمی بود، با تمام شدن مدت اجاره برای تخلیه از طریق اجرای ثبت اقدام کند.
برای این کار می بایست که محل دفترخانه ای که اجاره نامه در آن تنظیم شده مراجعه کرد و درخواست مزبور را به عمل آورد. طبق ماده ۱۱ آیین نامه اجرایی قانون روابط موجر و مستاجر سال ۷۶ : «سردفتر پس از احراز هویت و صلاحیت درخواست کننده، اوراق اجراییه را ظرف ۲۴ ساعت در ۳ نسخه به قید تخلیه محل عین مستأجره موضوع سند، تهیه و به مهر ویژه اجرا منقوش و جهت اقدام به دایره اجرای اسناد رسمی ثبت محل ارسال می نماید.»
دایره اجرا با وصول اوراق، ظرف ۲۴ ساعت تشکیل پرونده میدهد و به مامور ابلاغ میکند و مامور هم ظرف ۴۸ ساعت آن ابلاغیه را به مستاجر تحویل میدهد و رسید دریافت میکند و اگر مستاجر آن را تحویل نگرفت این امر را در اوراق مینویسد و ظرف ۳ روز تخلیه را انجام می دهد.
اگر در زمان تخلیه چه توسط اجرای ثبت و یا توسط حکم دادگاه حادثه ای غیر مترقبه پیش آید که مستاجر فعلا نتواند تخلیه کند و درخواست مهلت کند مطابق ماده ۱۳ آیین نامه دادگاه میتواند با درخواست مستاجر یک ماه به وی مهلت بدهد. طبق این ماده حتی اگر تخلیه از طریق اجرای ثبت باشد مهلت و استمهال را باید از دادگاه درخواست کرد.