تهران - میدان دریاچه - بلوار جوزانی شرقی - کوچه نقیب زاده - برج آرتمیس تی۲ شرقی - طبقه ۱۶ - واحد 3

شماره ثبت : 15352
تاریخ تاسیس موسسه : 1382

آیا می دانید، رجوع زوج به زوجه پس از طلاق چگونه است؟

رجوع زوج به زوجه پس از طلاق


آیا می دانید، رجوع زوج به زوجه پس از طلاق چگونه است؟

طلاق یکی از مهمترین اعمالی است که با آنکه مورد پذیرش شرع و قانون قرار گرفته است ، دارای آثار سوء و جبران ناپذیر خانوادگی و اجتماعی است. به همین دلیل تمام تلاش شرع و قانون بر آن است تا قواعدی تنظیم کند که به پایداری بنیان خانواده منجر شود و طلاق کاهش یابد.

رجوع از طلاق در لغت به معنای مراجعه کردن می ‌باشد و در امر طلاق به معنای مراجعه زوج به زوجه بوده و هدف از این مراجعه بازگشت به زوجیت کامل و قانونی است بی آنکه نیاز به عقد نکاح مجدد باشد.

به طور کلی طلاق به دو نوع تقسیم می شود که عبارتند از:
طلاق رجعی: در طلاق رجعی فرصتی به زن و مرد داده می شود تا در آن فرصت، اگر بخواهند به زندگی مشترک بازگردند یا به اصطلاح رجوع کنند.
طلاق بائن: در طلاق بائن به محض اینکه صیغه طلاق خوانده شد، زن و مرد به هم نامحرم می شوند. به همین منظور برای اینکه بتوانند دوباره با هم زندگی کنند، باید مجددا ازدواج کنند.

رجوع در طلاق رجعی:
یکی از ویژگی های طلاق رجعی،بقای زوجیت در مدت عدّه است، عدّه مدتی است که زنی که عقد نکاح او (به واسطه طلاق یا فوت شوهر یا عواملی دیگر مثل: بذل یا انقضا مدت نکاح) منحل شده است، تا پایان آن، نمی تواند شوهر دیگری اختیارکند.در صورتی که زن در هنگام عده با مردی ازدواج کند ازدواج آنان باطل است و در صورت آگاهی از حکم عده ازدواج آن مرد و زن با یکدیگر برای همیشه حرام است؛ در این ایام، تمام تکالیف و حقوق فی مابین دو طرف در صورتی که با اصل طلاق تضاد نداشته باشد، قابل اجرا است. نفقه زوجه در مدت عده در طلاق رجعی، بر عهده زوج است. به علاوه نکاح مرد پیش از پایان یافتن زمان عده، با خواهر زن حرام و ممنوع می باشد. شرایط رجوع از طلاق رجعی به این صورت است که مرد می تواند در زمان عده طلاق رجعی، بدون نیاز به ازدواج مجدد و ثبت آن به زن رجوع نماید.

رجوع در طلاق بائن:
در صورتی که زن درطلاق بائن، یائسه یا باکره باشد، از آنجایی که عده به وی تعلق نمی گیرد، طلاق و بذل مهریه به دو طرف قطعی شده و نمی توانند از آن رجوع نمایند. اما در صورتی که زن عده داشته باشد، تنها در صورتی که زن از مهریه بذل شده خود رجوع نماید، مرد حق رجوع دارد و طلاق بائن به طلاق رجعی تبدیل می شود.

رجوع در طلاق توافقی:
باید دقت نمایید که طلاق اعم از توافقی و غیر توافقی، در صورتی که قبل از وقوع نزدیکی رخ دهد، رجعی نبوده و امکان رجوع نیز در طلاق وجود ندارد. زمانی که از امکان رجوع در طلاق توافقی سخن به میان می ‌آید، مقصود طلاقی است که پس از وقوع نزدیکی بین زوجین رخ دهد؛ قانونگذار جمهوری اسلامی ایران، هر چند بسیاری از انواع طلاق را برای حفظ بنیاد خانواده و ارزش والای آن، از نوع رجعی خوانده است با این حال توافق زوجین در خصوص طلاق توافقی باعث شده است این نوع طلاق در گروه طلاق بائن قرار بگیرد و ضرورت احترام به توافقات قانونی دو فرد بالغ ضرورت چنین امری را نمایان می ‌سازد.

رجوع در طلاق خلع:
طلاق خلع نوعی طلاق بائن است که به واسطه کراهت زن از مرد با پرداخت مالی به مرد انجام شده و موافقت مرد برای طلاق جلب می شود.مال پرداخت شده می تواند بخشی یا تمام مهریه بوده یا مبلغی بیش از مهریه باشد.رجوع بعد از طلاق خلع تنها در صورتی می تواند اتفاق بیفتد که زن در مدت عده، مهریه بخشیده شده خود را مطالبه نماید. در غیر این صورت، مرد حق رجوع ندارد.

نحوه ثبت رجوع از طلاق:
بعد از صحبت درباره رجوع در انواع طلاق می خواهیم با نحوه ثبت رجوع از طلاق صحبت کنیم.مدت زمان رجوع بعد از طلاق رجعی، تا پایان مدت عده زن می باشد. پس از پایان زمان عده اگر مرد قصد رجوع داشته باشد، باید اقدام به ازدواج مجدد نماید. این مدت در طلاق بائن منوط به زمانی می شود که زن از بذل مهریه رجوع کرده باشد، برای ثبت رجوع باید به دفترخانه رسمی که طلاق در آن تنظیم شده است مراجعه نمود و سردفتر، اقدام به ابطال صورت جلسه طلاق نماید.
در صورتی که مرد تا یک ماه وقوع رجوع را ثبت نکند، زن می تواند از وی شکایت نموده و دادگاه ضمن الزام مرد به ثبت رجوع، وی را به پرداخت جزای نقدی از ۸۰ تا ۱۸۰ میلیون ریال یا ۹۱ روز تا ۶ ماه حبس محکوم نماید.

مطالب اخیر